Marek Orawski

Zprostředkovatelé prodražují pojištění o 20 % a pojišťovny to nepálí

22. 01. 2016 23:18:35
Stojaté vody pojišťovnictví v loňském roce trochu rozhýbal spor o provize zprostředkovatelům pojištění, který vyústil v podstatě v osobní bitvu Andreje Babiše s poslancem Ladislavem Šinclem a nakonec tak nějak vyšuměl do prázdna.

Sjednat si pojištění se zprostředkovatelem je pohodlné. Nemusíte studovat desítky stran různých dokumentů, šťourat se v detailech smluv ani „překládat“ někdy obtížně srozumitelné pojišťovácké fráze. Jak ale říkal už zlínský továrník Tomáš Baťa, „každá lidská činnost se nakonec musí nějak projevit v číslech“.

Práce zprostředkovatelů něco stojí, protože jim pojišťovny za uzavřené pojistky vyplácejí často dost vysoké provize (právě o těch byl v úvodu zmíněný spor). Provoz zprostředkovatelské sítě ovšem stojí mnohem víc: vedle provizí zahrnuje náklady na školení, propagační materiály a řadu dalších položek. Kdo to všechno platí? Samozřejmě vy jako klienti na vašem pojistném.

Zjistit přesná čísla v podstatě nejde, podle odhadů ale zprostředkovatelé prodražují pojistky o zhruba 20 %. Ve snaze dosáhnout na lepší provize vám navíc zprostředkovatel někdy prodá i pojistku, kterou nepotřebujete. Nebo co hůř, prodá ji vaší matce.

200% provize za životní pojištění

Abych byl ke zprostředkovatelům spravedlivý – je možné, že se vám o pojistky stará váš dobrý kamarád, kterého rádi podpoříte. Nebo jste narazili na někoho, kdo o vás královsky pečuje, ušetřil vám spoustu peněz a stoprocentně mu důvěřujete. Pak je všechno v pořádku, jen dál pokračujte.

Praxe ale tak růžová nebývá. Zprostředkovatelé klienty často manipulují do situací, z nichž mají prospěch a lidé pak platí za zbytečnosti, nebo si přesjednávají pojištění, aniž by k tomu byl pádný důvod. Pro zprostředkovatele to ale znamená slušné peníze.

Jeden příklad: Dejme tomu, že uzavřete pojištění domu s ročním pojistným 12 000 korun. Zprostředkovatel za vás v prvním roce dostane odměnu ve výši 40 % sjednané částky (tj. 4 800 Kč), v druhém už jen 10 % (1 200 Kč) a od dalších let nic. Což je mimo jiné důvod, proč vám většinou po dvou letech nabídne smlouvu „výhodně“ přesjednat či změnit. Pak mu totiž provize plyne znovu.

U životního pojištění jsou provize ještě mnohem vyšší, často dosahují až 200 % ročního pojistného, takže vše, co za první dva roky zaplatíte, jde do kapsy zprostředkovateli. Jen na provizích se tak v pojišťovnickém byznysu ročně protočí desítky miliard.

Když loňský pokus o regulaci provizí nevyšel, oddychli si nejen zprostředkovatelé, ale i pojišťovny. Celá situace je totiž až tolik netrápí. Náklady si vyberou na pojistném a takto alespoň nemusí nic měnit na zažité praxi.

Autor: Marek Orawski | karma: 14.23 | přečteno: 472 ×
Poslední články autora