Proč vám makléř nikdy nedoporučí pojištění odpovědnosti (i když se vyplatí je mít)

Svět pojištění má své paradoxy. Zatímco relativně drahé životní pojistky, které mají smysl jen v některých případech, se těší velké popularitě, podstatně levnější pojištění odpovědnosti je mezi pojistnými produkty popelkou. 

Pojištění odpovědnosti chrání úplně každého, často i před skutečně vysokými škodami. Asi těžko mu ale vymyslíte tak sexy slogan jako „Chraňte celou svou rodinu!“. Jeho malou popularitu nicméně mají na svědomí i pojišťovací makléři. Pojištění za pár korun pro ně totiž znamená stejnou práci za mizivou provizi. A tak je svým klientům nenabízejí.

Ochrana před škodou za miliony

Vytopení sousedé, drahé šaty vaší kamarádky polité vínem, synův fotbalový míč v okně vašich sousedů. Takové nehody byste asi zvládli finančně pokrýt i bez pojistky.

Kdyby ale nedej bože vaše dítě vběhlo do cesty cyklistovi a zavinilo dopravní nehodu, může se odškodnění vyšplhat do milionů. Tím spíš, že nový občanský zákoník výrazně navýšil náhrady za způsobenou újmu a zrušil u ní jakékoli limity.

Nehody, před kterými vás chrání pojištění odpovědnosti možná nejsou tak časté, mohou vás ale finančně úplně zruinovat. Proč tedy makléři tento typ pojištění, který navíc stojí jen pár stovek ročně, sjednávají tak málo?

Podívejme se, jak je na tom makléř s provizemi za různé typy pojištění. Když si u něj sjednáte životní, u kterého platíte 4 000 korun měsíčně, zkasíruje za vás na provizích skoro 100 000. Pokud si pořídíte havarijní pojištění a povinné ručení na auto v úhrnu za 10 000 korun ročně, bude makléřova provize kolem 2 000 korun. Za pojištění odpovědnosti za 600 korun dostane makléř jen něco přes stovku. A objem práce je v podstatě stejný.

Kvůli provizím tak makléři upřednostňují pojistky, které pro vás nemusejí být až tak zajímavé. Respektive nechrání vás před skutečně vážným rizikem. Přitom pojištění odpovědnosti je tak levné, že je může mít v podstatě každý.

 

Autor: Marek Orawski | středa 3.2.2016 14:46 | karma článku: 19,63 | přečteno: 1264x
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 922x
Celý svůj profesní život jsem pracoval v pojišťovnách, nyní vedu PRVNÍ KLUBOVOU pojišťovnu. Měl jsem možnost sledovat, jak se vyvíjí pojišťovací trh a jaké má jeho nastavení důsledky pro zákazníky. Na blogu se věnuji některým aspektům pojišťovnictví. Doufám, že tím pomohu přispět ke zvýšení povědomí o tom, na co je dobré při uzavírání pojistek myslet.

Seznam rubrik